Baklava kültürümüzde en popüler ve en çok sevilen tatlılardan biridir. Tarihi oldukça eskiye dayanan bu tatlı genelde hazır alınsa da evlerde de sıklıkla yapılır. Evde baklava yapmak, daha doğrusu orijinaline uygun baklava yapmak hiç kolay değildir. Bu tatlının birçok önemli püf noktası vardır. Özellikle aslına uygun olarak yapılmak istendiğinde bazı önemli noktaların atlanmaması gerekir. Soğuk baklava gibi türleri bulunsa da bizler yazımızdan orijinal şerbetli tatlı olan baklava tarifinden bahsedeceğiz.
Ev baklavası doğru yapıldığında en az bir ustanın elinden çıkmış gibi lezzetli olur. Bu yüzden de ülkemizde büyüklerimiz, bayramlarda, özel günlerde ve merasimlerde daha çok bu tatlıyı yapmayı tercih eder. Ancak genel olarak ustalık gerektiren bir tatlı olduğu aşikardır. Baklava yapmak isteyen kişiler için en önemli aşamalardan biri yufkasının açılmasıdır. Hazır yufkadan baklava yapılabilir ancak eğer orijinal baklava istiyorsanız yufkasını kendiniz açmalısınız. Baklava yufkası normal yufkalar gibi açılmaz çünkü bu yufkayı açarken un değil nişasta kullanılır. Nişasta ile açılan bir yufkadır. O kadar inceltilebilmesi de zaten nişastanın aslında marifetidir.
Baklava yufkaları açılırken genellikle her yufka belirli bir boyuta getirildikten sonra araları nişasta dökülerek üst üste konulur. Sonrasında 10’lu veya daha fazla da olabilir o şekilde birlikte açılır. Hem daha hızlı hem de daha ince açılması sağlanır. İdeal olarak bu şekilde 40 kat açılması gerekir. 20 kat alta 20 katta üstte olacak şekilde temsiye konulur ve arasına da ceviz veya fıstık konulur. Üzerine tereyağı veya Güneydoğu yöresine özgü sadeyağ diye ifade edilen bir yağ eritilip dökülerek fırında pişirilir.
Baklava yaparken bazı püf noktaların olduğunu unutmamanız gerekir. Antep usulü evde baklava yapacaksanız özel Antep fıstığı kullanmanız gerekir. Ayrıca özellikle şerbet konusunda baklavanın soğuk, şerbetin sıcak olması gerektiğini unutmamanız gerekir. Yufkanızı ne kadar ince açabilirseniz baklavanız o kadar kıtır kıtır ve lezzetli olacaktır. Ayrıca yufkayı açarken buğday nişastası tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır.